Een BSO in de Rotterdamse wijk Spangen betaalde de afgelopen maanden uit eigen zak de zwemlessen van hun kinderen. “Wij denken dat we de eerste BSO in Rotterdam zijn die dit aanbieden aan ouders”, zegt Anja Lukas van Kindercentrum Prinses Amalia tegenover RTV Rijnmond.

En dit ging gepaard met succes, want de kinderen van de opvang in Spangen kregen woensdag hun A-diploma’s in Zwembad West.

In veel gemeenten is schoolzwemmen afgeschaft. De Koninklijke Nederlandse Zwembond waarschuwt al een tijd voor de gevolgen in met name grote steden met veel ouders van niet-westerse afkomst.

In Nederland doen veel ouders hun kind op zwemles als ze vier of vijf jaar oud zijn, zegt de zwembond. Vooral bij ouders van niet-westerse afkomst gebeurt dat wel minder, met als gevolg dat drie keer zoveel kinderen geen zwemdiploma halen.

Gemiddeld hebben driekwart van de Rotterdamse kinderen een zwemdiploma. In de wat kleinere gemeenten geldt dat voor dat bijna negen van de tien kinderen.

Deel dit artikel