Met de nieuwe ‘oostbrug’ in Rotterdam en een verbinding tussen Dordrecht en Den Haag wordt Rotterdam- Zuid veel beter ontsloten. Bij Feyenoord City zien ze deze plannen wel zitten.

Snelle bereikbaarheid is van groot belang voor het goed functioneren van Feyenoord City, waar jaarlijks miljoenen bezoekers zich van A naar B moeten kunnen verplaatsen. Al eerder werd gepleit voor een tramverbinding (de Coen Mou-lijn) tussen het gebied rond de huidige Kuip én Zuidplein, inclusief vervoer over water. Met een extra oeververbinding en een metrolijn zou het plaatje compleet zijn.

,,Wij zijn blij met alle initiatieven die bijdragen aan betere bereikbaarheid en doorstroming in Feyenoord City. Wij zijn erg nieuwsgierig naar de details van de plannen’’, zegt een woordvoerder van het projectteam.

Eerder deze week werd bekend dat het college van b en w inzet op een nieuwe, oostelijke brug. Die zou de Kralingsche wijk De Esch met Zuid moeten verbinden. Het idee is dat de tram, fietsers en voetgangers zo de Nieuwe Maas kunnen oversteken.

Klinkt allemaal goed, al rekenen ze zich nog niet rijk bij Feyenoord City. ,,Wij werken intussen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van het stadiongebied en het verminderen van de problemen met het parkeren’’. ,,We willen nu al zorgen voor verbetering, want het gaat nog wel even duren voordat alle voornemens werkelijkheid zullen worden.’’

Deel dit artikel