Samen met de gemeente Drechtsteden wilt de gemeente Rotterdam knokken voor ongeveer twaalf metro’s per uur tussen Dordrecht en de Maasstad te laten rijden. Dit blijkt uit een nieuw plan van de gemeente.

In dat plan, waarin de ontwikkeling van het openbaar vervoer tot 2040 beschreven wordt, gaat Rotterdam ervan uit dat de huidige sneltreinen tussen Dordrecht en Rotterdam gewoon blijven rijden. ,,Interregionale verbindingen dragen bij aan een goede bereikbaarheid vanuit Rotterdam naar steden als Leiden, Gouda en Dordrecht. Deze intercity’s stoppen ook op Schiedam-Centrum en Rotterdam Blaak.” En deze twee stops zijn juist zo nodig om de Erasmus Universiteit, Spijkenisse en Hoek van Holland goed bereikbaar te maken.

Goede samenwerking

Niet alleen zal het huidige spoor omgebouwd moeten worden, ook willen zowel Rotterdam als de Drechtsteden nieuwe stations bouwen. Zo wil Rotterdam een station Feyenoord City bij de nieuwe Kuip, één bij het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid, één bij de Van Nellefabriek en ook één in Schiedam-Kethel. Aan de Dordtse kant hebben de Drechtsteden plannen voor stations bij Zwijndrecht-west (Pijl Hogeweglaan), Maasplaza, Sterrenburg en Amstelwijk.

Ook is het de bedoeling dat alle nieuwe metro’s zelf gaanrijden. Machinisten zullen volgens Rotterdam overbodig worden.

Deel dit artikel