Rotterdam Centraal krijgt een nieuwe terminal waar paspoorten, treintickets en bagage kunnen worden gecontroleerd. Begin 2018 wordt gestart met de bouw van nieuwe faciliteit voor grenscontroles, die nodig is vanwege de komst van de Eurostar.

Ook wordt er een heel perron gewijzigd voor de hogesnelheidstrein naar Londen. De nieuwe terminal, met daarin ook een luxe wachtruimte voor treinpassagiers, komt in het nu nog lege stationskantoor boven de Hema.

Perron 1 moet vanwege de 400 meter lange trein naar Engeland worden uitgebreid, waardoor spoor 1 in het station komt te vervallen. Het nieuwe Eurostarperron komt te liggen aan spoor 2, dat nu nog een doorgaand spoor zonder eigen platform is.

Een half uur de passagries vertrekken van de internationale trein wordt op verzoek van de Britse autoriteiten het hele Eurostarperron gescreend, afgezonderd en afgesloten voor ander treinverkeer. In de tussentijd mogen andere treinen wel gewoon op perron 2 stoppen.

Reizigers hebben tot 12,5 minuut voor vertrek de kans om door de beveiliging te gaan, waar kaartjes, bagage en paspoort worden gecontroleerd. Dat geldt eveneens op de twee andere Eurostar stations in Amsterdam en Brussel.

Reistijden

Wanneer passagiers op Rotterdam Centraal naar Londen kunnen gaan met de Eurostar, is nog niet bekend. ,,We willen in de lente rijden in de ochtend en in de avond”, zegt Evelyne van Cleven van Eurostar tegenover het AD.

Wie op het Eurostarperron op Rotterdam Centraal instapt, arriveert drie uur en een kwartier later op het Londense station St. Pancras, dat naast Kings Cross ligt. ,,De terugreis duurt een kwartier korter omdat er geen controles in Brussel hoeven plaats te vinden”, zegt Ton Boon van NS Internationaal, dat Nederlands personeel voor de treinen opleidt.

De trein stelt dat reizen met de Eurostar stukken milieuvriendelijker en comfortabeler is. De treinen hebben een Italiaans designinterieur en een restaurant en bieden o.a. gratis WiFi en 300 uur aan films en series je kunt streamen op je telefoon, tablet of laptop.