De winnaar van de 25e AD Oliebollentest 2017 is dit jaar Bakkerij Klootwijk. De oliebol van deze bakkerij, met 26 filialen, kreeg het cijfer 10 van de jury, met louter complimenten voor de smaak, de vulling en de krokante korst.

Opmerkelijk genoeg kregen de bollen van dezelfde bakkerij in 2010 nog een vernietigend oordeel: „Klef, taai, en een vieze nasmaak van te veel citroen?  Voor de bakkerij was dat een klap in het gezicht, maar ook een ‘wake-upcall’. Daarna ging het roer om, zegt bakker Leon Klootwijk tegen het AD, en begon de zoektocht naar de perfecte oliebol. Met succes, zo blijkt woensdag.

Er was de laatste tijd veel te doen om zowel de haring- als de oliebollentest van het AD. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis, die vorige week bij Jinek nog ophef veroorzaakte door uit te vallen tegen een oliebollenbakker, schreef daar afgelopen zaterdag over dat de krant aankomend jaar alle testen onder de loep neemt. Zijn eigen optreden bij Jinek noemde hij dan ook ‘oliedom’.