Willem van Hanegem heeft prostaatkanker. De oud-voetballer gaat volgende week een traject van 35 bestralingen in zeven weken in.

De 73-jarige oud speler en trainer van Feyenoord doet in het AD voor één keer zijn verhaal. ‘Ik laat me elk jaar nakijken en nu vonden ze iets verhoogde waarden in mijn bloed, mogelijk prostaatkanker dus. “Laat je voor alle zekerheid maar even onderzoeken”, zei de huisarts. “Want we houden je graag nog een tijdje bij ons.” Eerst moest ik een scan in, maar dat deed ik liever niet. Toen hebben ze me op een andere manier onderzocht. De uitslag bleek negatief. “Je hebt kanker”, zei de arts.’

Van Hanegem zag het nieuws niet aankomen, maar al snel werd hij er weer nuchter onder. ‘Dacht echt dat wel mee zou vallen. Het was schrikken. Ook voor mijn omgeving. Zij schrokken pas echt. “Jij loopt nog zo gezond rond. Waarom heb jij dat nou?” zeiden ze. Maar na een nachtje slapen vond ik alles wel weer normaal. Toen ben ik lekker gaan golfen.’

‘Ik sta natuurlijk niet te juichen nu ik 35 keer bestraald moet worden’, vervolgt Van Hanegem. ‘Maar de dokter heeft gezegd dat de kans bijna honderd procent is dat het goed komt. Dus waarom zou ik dan bij de pakken gaan neer gaan zitten?’