Trevvel heeft het sinds de overname van RMC Vervoer op Maat 1 januari dit jaar, zwaar te verduren. Het regende klachten over de nieuwe vervoersorganisatie. Nu lijken zij de goede weg in te hebben geslagen, maar zijn er nog niet. Bij Trevvel Samen is de betrouwbaarheid, de bereikbaarheid en de stiptheid van de dienstverlening sinds vorige week toegenomen. Deze kan nog steeds beter, maar de excessen van de eerst week zijn tot een minimum gereduceerd geven zij aan op hun website.

Op sommige momenten is de bereikbaarheid van de reserveringslijn nog niet optimaal. Indien je een rit op een later moment kan bestellen, dan verzoeken zij het later nog een keer te proberen. Wil je direct reizen, dan wordt er verzocht aan de lijn te blijven. Tevens kunnen reserveringen ook online worden doorgegeven via hun website.

Bij Trevvel Route blijft het zoeken naar de juiste contactmomenten. Doordat er over veel schijven (cliënt, gemeente, instelling of werkbedrijf, verzorgers en begeleiders en Trevvel) gecommuniceerd wordt, is het lastig de juiste mensen te bereiken. Dit gaat iedere dag beter en met stappen vooruit. De medewerkers van Trevvel stellen alles in het werk om de problemen die er nog zijn deze week op te lossen, aldus Trevvel.

Foto: Trevvel

Deel dit artikel