De winkelketen Kijkshop gaat morgen haar faillissement aanvragen. Hiermee verliezen zo’n 400 medewerkers  hun baan, heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De Kijkshop heeft nog 70 winkels, die allemaal gaan sluiten. Een Zweedse investeerdersgroep achter de winkelketen heeft geprobeerd om de online-shops uit te bouwen. Dit is mislukt.

In 1973 werd de Kijkshop opgericht en was toen een zeer vernieuwende zaak. De eerste winkel die producten in glazen vitrines verkocht, waarbij klanten productnummers op een papiertje konden schrijven en afgeven aan de balie. Zo kon de winkel besparen op winkelpersoneel.

Sluitingen

Vorig jaar maart sloot de Kijkshop al een kwart van de filialen. Een maand later maakte de winkelketen bekend het anders te gaan doen. Het bedrijf wilde een platform worden waarop consumenten elkaar konden adviseren over de aankoop van producten, die vervolgens door Kijkshop werden geleverd. “Als we niet veranderen, dan is het mijn overtuiging dat we het niet redden, dan gaan we dood”, zei de Zweedse topman Björn Serving destijds.

Vorig jaar augustus lanceerde de Kijkshop daarom nog de app Kijk Bij Mij. Als een consument in een live-gesprek een product aanbeveelt wat dan ook nog eens werd gekocht, kreeg diegene die het product aanprees een bonus. Echter blijft de app Kijk Bij Mij blijft nog wel gewoon bestaan.

 

Foto: Kijkshop Rotterdam- Zuidplein

Deel dit artikel