Drugscriminelen slagen er steeds beter in illegale hennepkwekerijen verborgen te houden voor de buitenwereld. Dat zegt netbeheerder Stedin, die in samenwerking met de politie vorig jaar een kleine duizend kwekerijen ontdekte in drie grote steden.

Wel 22 procent minder dan het jaar ervoor, maar Stedin weet zeker dat het aantal hennepkwekerijen juist nog toeneemt.

,,De georganiseerde misdaad wordt steeds innovatiever in het verbergen van hennepkwekerijen”, zegt Barthjeu Ammerlaan, manager van de fraudeafdeling van Stedin. Als voorbeeld noemt Stedin kwekerijen die diep weggestopt in kelders van woonhuizen zitten. “Die zijn heel moeilijk te vinden.” Volgens de netbeheerder is er sprake van een landelijk trend waarbij er steeds minder kweekplaatsen worden gevonden.

Bij hennepkwekerijen worden veel zeer brandgevaarlijke situaties aangetroffen, zegt Stedin ,,Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is het risico op oververhitting, kortsluiting en brand groot.”

Alleen al in de regio Rijnmond werden vorig jaar 450 kwekerijen opgerold. Stedin kan in sommige gevallen meten via het energienet waar een hennepkwekerij zit. De netbeheerder rust de komende jaren meer elektriciteitsstations uit met deze techniek.

Foto: politie