Wie zijn toch die vrouwen, vaak met een flink decolleté, die vrienden met je willen worden op Facebook? Ze zijn nep, dat hoeven we je (waarschijnlijk) niet te vertellen. De ‘dames’ proberen je te verleiden. In de meest negatieve zin van het woord. Er zitten fraudeurs achter. En dat probleem is bijna al zo oud als Facebook zelf.

De kans is vrij groot dat die onbekende dame of jongeman op Facebook eigenlijk een crimineel is, die op jouw geld uit is. Internetcriminelen zoeken steeds naar nieuwe manieren om geld te verdienen door ons op te lichten.

Hackers kunnen een andere bedoeling hebben. Ze proberen via Facebook aan je gegevens te komen om vervolgens bij je binnen te komen, of via jou bij bijvoorbeeld het bedrijf waar je werkt. Spear fishing wordt dit ook wel genoemd.

Criminelen sturen mensen nu heel specifiek een mail waarbij software wordt geïnstalleerd. Die mail is vaak helemaal op jou gericht. En op Facebook proberen ze je vriend te worden, zodat ze toegang krijgen tot jouw vriendengroep, wat hen veel info oplevert. Maar ook zodat ze met je kunnen chatten en een link kunnen sturen, waarmee dan weer software wordt geïnstalleerd.

Hoe voorkom je dat de cybercriminelen jou te grazen nemen? “Allereerst door nooit zomaar een vreemd vriendschapsverzoek te accepteren”, zegt socialmedia-expert Jeroen Bertrams tegenover RTL. “Ze misbruiken zo’n Facebook-vriendschap vaak voor datingfraude, om producten te verkopen of om een linkje naar je te sturen met schadelijk software.”

Facebook is actief bezig met het neerhalen van de spam-accounts die jou lastigvallen. Maar daar zijn er nogal wat van. De schatting is dat van de 2,1 miljard accounts, er tussen de 30 en 270 miljoen nep zijn.

Kijk eerst goed naar het profiel van zo iemand. Bestaat het profiel al lang? Wordt er Nederlands op zijn of haar profiel gesproken? En: heb je gemeenschappelijke vrienden of is het een totaal onbekende? Trap er dus niet in.