Het kabinet wil niet alleen roken en overgewicht te lijf gaan, maar ook overmatig alcoholgebruik.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid denkt dat de risico’s van alcohol sterk worden onderschat.

Daarom gaat overmatig alcoholmisbruik deel uitmaken van het Nationaal Preventieakkoord, een samenwerking van de regering met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

De afgelopen maanden verzamelde Blokhuis concrete ideeën.  Daarbij passeerden het verminderen van verkooppunten en reclames en meer aandacht voor de mogelijke problemen in de zorg en op school de revue. “Het is nog te vroeg om te zeggen welke voorstellen de eindstreep halen en een plek krijgen in het Nationaal Preventieakkoord”, zegt hij.

Blokhuis wijst op de richtlijn van de Gezondheidsraad, maximaal één glas alcohol per dag. Die is helder, volgens hem: “En die glazen mag je niet bij elkaar optellen en allemaal tegelijk in het weekend drinken, als je het gezond wilt houden. Dat moeten we ons allemaal veel beter realiseren.”

Deel dit artikel