Rotterdam geeft aanbieders van deelfietsen tot 1 augustus de tijd om hun zaken op orde te krijgen.

De gemeente eist van bedrijven als Obike en Mobike dat ze zich aan de afspraken houden over locaties, zwerffietsen en fout geparkeerde tweewielers. Doen ze dat niet, dan geeft Rotterdam de bedrijven een rode kaart en moeten de aanbieders stoppen. „Het is de gemeente menens.”

Dat staat in het nieuwe beleid van de gemeente Rotterdam over deelfietsen. De Maasstad wil anders dan Amsterdam deelfietsen niet verbieden. Ook komt er vooralsnog geen vergunningstelsel. „Wij zien heel duidelijk de toegevoegde waarde van de deelfietsen voor Rotterdam”, zegt wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit).

Zo is de deelfiets belangrijk om inwoners die geen eigen fiets hebben aan vervoer te helpen. Ook voor de luchtkwaliteit is de deelfiets van belang.

Deel dit artikel