Er moet een nieuw, onafhankelijk onderzoek komen naar de criminaliteitscijfers in Nederland.

Die oproep doen onder andere de vakbonden FNV en CNV.

Volgens de organisaties liggen de werkelijke cijfers veel hoger, maar nemen mensen nauwelijks de moeite om aangifte te doen. Eerder deze maand bleek al dat de bereidheid om aangifte te doen laag is. Maar een kwart van de slachtoffers van criminaliteit stapte afgelopen jaar naar de politie.

Misdrijven en delicten zouden door de lage aangiftebereidheid ”onder de radar” blijven. De vakbonden vinden dat de Algemene Rekenkamer het nieuwe onderzoek moet uitvoeren, omdat de betrouwbaarheid van wetenschapsorganisatie WODC – die eerder onderzoek deed naar onder meer de criminaliteitscijfers – ter discussie staat.

Uit vorig jaar door het WODC gepubliceerde cijfers blijkt dat in 2016 minder misdrijven geregistreerd werden en minder verdachten zijn aangehouden dan in 2015. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Nationale Politie publiceerde vorige week vergelijkbare cijfers. Het gaat hier echter om geregistreerde misdrijven, dus waarvan aangifte is gedaan.