De Parkshuttle in Capelle aan den IJssel wordt het eerste zelfrijdende openbaar vervoer op de openbare weg ter wereld. Dat stelt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Aanvankelijk was de bedoeling dat de shuttle al dit jaar zou starten, maar momenteel is de verwachting dat de introductie in 2020 zal plaatsvinden.

De Parkshuttle tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en het kantorengebied Rivium in Capelle aan den IJssel rijdt al met Connexxion sinds 1999. Inmiddels hebben ruim zes miljoen reizigers van het systeem gebruik gemaakt. De huidige Parkshuttle zal de komende tijd worden vernieuwd. Het Utrechtse bedrijf 2getthere gaat hiervoor zes nieuwe shuttlevoertuigen leveren. Het traject wordt doorgetrokken tot aan de nog te realiseren halte van de waterbus aan de Rotterdamse Schaardijk nabij de Van Brienenoordbrug.

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft de ambitie het systeem te vernieuwen en te verlengen per eind 2018. Het systeem zal in eerste instantie verlengd worden naar een halte bij de Van Brienenoordbrug. Bij deze halte bestaat de mogelijkheid een elektrische fiets te huren of over te stappen op de Waterbus. De route hiernaartoe voert over de openbare weg, waardoor de Parkshuttle straks het eerste systeem zal zijn dat daadwerkelijk autonoom rijdt. Dat wil zeggen: zonder “steward” in het voertuig.