Vandaag publiceert Coolblue haar jaarverslag voor 2017. Vorig jaar haalde de Rotterdamse webwinkel een omzet van 1,2 miljard euro in Nederland en België. Dit is maar liefst 38% meer in vergelijking met 2016.  Deze sterke resultaten zijn een direct gevolg van Coolblue’s strategie: continu investeren in haar klantproposities. Ook investeerde Coolblue het afgelopen jaar  in de uitbreiding van haar bezorgdienst. Inmiddels telt CoolblueBezorgt al 150 bussen, 600 bezorgers en 8 depots verspreid over Nederland en België.

“We werden niet alleen het grootste witgoedbezorgbedrijf van Nederland, maar ook het meest efficiënte. En bovenal: CoolblueBezorgt maakt heel veel klanten blij. De strategie van continu investeren in onze klantproposities loont! 2017 was dan ook het aller-allermooiste Coolblue-jaar ooit. We haalden onze grootste omzetstijging sinds onze start en maakten nog nooit zoveel klanten blij. Daarvoor wil ik alle 3.500 Coolblue’ers bedanken,” aldus Pieter Zwart.

In 2018 wil Coolblue sterk inzetten op het nog verder verbeteren van haar klantproposities. Dit moet de webwinkel helpen om dit jaar opnieuw hard te groeien. Verwacht wordt dat de omzet dit jaar met een kwart zal toenemen tot 1,5 miljard euro.

Foto: prive Pieter Zwart

Deel dit artikel