Tussen de Leuvehaven en de Schiedamsedijk komt een nieuw Leuvehavenpaviljoen dat de huidige drie paviljoens van het Maritiem Museum zal gaan vervangen. Moederscheim Moonen Architects maakt hiervoor het ontwerp in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Tegelijkertijd wordt buitenruimte van de Schiedamsedijk opnieuw ontworpen en ingericht. Eind januari 2017 wordt het voorlopige ontwerp gepresenteerd. Halverwege 2018 moet het paviljoen worden opgeleverd.

In het paviljoen komen twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam, het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf en twee horecagelegenheden met de mogelijkheid voor terrassen aan het water. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, de rand van het Maritiem District, een groenere en levendigere plek. Het Leuvepaviljoen wordt een compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt.

Met de komst van het Leuvepaviljoen wordt ook de omliggende buitenruimte aangepakt. De benedendijkse kade (Leuvehaven) wordt van Maritiem Museum tot en met het Mainport/Intell hotel opnieuw ingericht.

Foto: Gemeente Rotterdam