Rotterdam International is ontstaan uit de wens om een korte en krachtige, filmische documentaire te maken over Rotterdam die laat zien dat de multiculturele samenleving voor veel inwoners van Rotterdam wél werkt. Een innovatief portret dat moet leiden tot verbroedering en samenhorigheid.

In de film dragen meer dan 20 ‘Rotterdammers’ om en om een stuk voor uit van een gedicht uit van stadsdichter Derek Otte. Alle Rotterdammers bevinden zich op verschillende locaties in groot Rotterdam / de regio Rijnmond. De film is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds van de Creatieve Industrie die filmmakers de kans geeft om grensoverschrijdende cross mediale documentaires te bewerkstelligen. ‘Het is een Rotterdamse Film met een rauw randje. Wij vinden dat een boodschap van samenhorigheid niet perse heel soft gebracht moet worden, dat past niet bij Rotterdam.’ – aldus één van de initiatiefnemers; Jeffrey de Roode.

Initiatiefnemers Rien Bexkens & Jeffrey de Roode besloten dat het tijd was om een film te maken over hun eigen geboortestad, met als algemene boodschap; samenhorigheid. Omdat zij beide kinderen zijn van het Havenziekenhuis (jaren ’80), kennen zij niets anders en willen zij niets anders dan een divers en veelzijdig Rotterdam. Stadsdichter Derek Otte sloot zich al vroeg aan en door gesprekken met Winston Bergwijn (a.k.a. Rapper Winne) en Aruna Vermeulen van het Hiphop Huis, werd het snel duidelijk dat het Hiphop Huis net als Gers! Magazine een partner moest worden van het project. ‘Het Hiphop Huis en Gers! doen mooie dingen voor de stad, beide in hun eigen vorm. De gemeenschappelijke noemer en kracht is dat het uiteindelijk burgerinitiatieven zijn. En dit maakt ze extra mooi.’, aldus regisseur van Rotterdam International; Rien Bexkens.

Rotterdam heeft een nationaliteiten aantal van rond de 178. Dit unieke kenmerk van deze stad creëert een leef-, woon-, en werkomgeving waarin een kruisbestuiving van culturen ervoor zorgt dat er een groter geheel ontstaat dan de som der delen. Namelijk één groep mensen met een enorme diversiteit aan cultuur, wijsheid, perspectieven en inzichten. Rotterdam International rekent af met vooroordelen en discriminatie.

De film Rotterdam International is de laatste film in een trilogie van films van productie huis Koala Koncepts, die eerder voor Gers! Magazine de films ‘Hart van Rotterdam en ‘In Naam Van’ Rotterdam maakte.

Rotterdam International

'Dit is ons #Rotterdam, We zijn alleen met velen. Samen dragen wij het stukje wereld dat we delen.’ #Trots op onze wereldstad!

Geplaatst door Gersmagazine op maandag 12 maart 2018