Regeldruk werkt als resultaat van de snel veranderende realiteit in de winkelgebieden belemmerend voor Rotterdamse winkeleigenaren. Zij moeten namelijk in een veranderend winkellandschap nieuwe manieren vinden om klanten naar hun winkels te lokken. De gemeente Rotterdam staat met winkeliers gezamenlijk voor de uitdaging om winkelgebieden levendig te houden. De hele stad heeft namelijk baat bij bruisende winkelstraten.

Voor de vermindering van regeldruk is landelijk geboden speelruimte nodig, maar ook de gemeente speelt een belangrijke rol. Uit de publicatie van de meest recente Economische Verkenning Rotterdam blijkt dat de bedrijvigheid aantrekt, de kansen in onze stad toenemen en dat ze ook gegrepen worden door bedrijven van buiten de stadsgrenzen die hier perspectief zien. Ondanks de goede stappen die de gemeente samen met de winkeliers heeft gezet, is er nog veel te winnen. Juist op het gebied van regeldrukvermindering.

Om winkeliers de ruimte te kunnen bieden is eigentijdse wetgeving nodig: denk aan een kookboek kunnen kopen bij een restaurant, een wijntje proeven bij een drankhandel of Prosecco tijdens het passen van een bruidsjurk in een bruidswinkel. Het draait voor klanten steeds vaker om de beleving, iets wat het internet niet kan bieden. Maar denk ook aan maatwerk in regelgeving: de ene winkelstraat is de andere niet. Met de proef Anders Geregeld zijn na overleg met winkeliers en bewoners een aantal regels versoepeld op de West-Kruiskade. In 2018 wordt een jaar lang geëxperimenteerd met soepelere wetgeving voor winkelgebieden in Rozenburg, IJsselmonde en Kralingen. Ook hier kan de proef leiden tot permanent soepelere regels en dus een verlaging van de regeldruk.

Met de ingeslagen weg van de afgelopen vier jaar is dat doel realiseerbaar. De stad moet doorgaan met experimenteren en doorgaan met de zoektocht naar de beste balans tussen regels en ondernemingsruimte. Uiteindelijk vormen succesvolle pilots blauwdrukken om regeldrukvermindering voor de hele stad te realiseren, niet alleen de gebieden waar pilots hebben plaatsgevonden. Daarvoor is een ruimdenkend stadsbestuur nodig dat durft te experimenteren en meedenkt met Rotterdamse winkeleigenaren, groot en klein.

Deel dit artikel