Voor het eerst sinds 2008 zijn er meer optimisten dan pessimisten als het gaat over Nederland. Dit blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2018 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB). Het aandeel mensen dat het meer de goede dan de verkeerde kant op vindt gaan met het land is omhoog geschoten van 35% in het laatste kwartaal van 2017 naar 49% nu. In vergelijking met het vorige kwartaal is er ook meer vertrouwen in de rechtspraak, de Tweede Kamer en de regering.

De stemming over de economie is nog positiever geworden. De tevredenheid over de economie en de verwachting dat de economie minstens gelijk blijft, zijn op hun hoogst sinds begin 2008.

In deze positieve stemming over de economie maken méér mensen zich zorgen over armoede. In antwoord op een open vraag naar de grootste maatschappelijke problemen in ons land noemt 12% spontaan iets met ‘arm(oede)’; in de vorige kwartalen was dat 7%.

Deel dit artikel