In De Leeuwenhoek is een zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar hoe de zorg voor dementerenden beter en menselijker kan.

Zij kijken mee in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek.

Ontroering, verbazing, humor, compassie en boosheid, het komt allemaal aan bod. De serie geeft een eerlijk beeld, er is ook gefilmd als er te weinig personeel staat en bewoners liefdevolle zorg en aandacht tekortkomen. Twee jaar geleden stond De Leeuwenhoek op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Nu niet meer. Maar ook in dit huis spelen de problemen die je bijna overal ziet: personeelstekort, te veel administratie en dus te weinig tijd voor liefdevolle zorg en aandacht.

Adelheid en Hugo nodigen mensen met heel specifieke kennis uit zoals filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer en wetenschapper Anne-Mei Thé. Wat is het beste voor mensen met dementie? Hoe ga je met ze om, hoe kun je ze het beste verzorgen en vermaken? En moet het Nederlandse systeem niet drastisch veranderen? De gesprekken met deskundigen vinden plaats op de gesloten afdeling zelf, tussen de bewoners. Die bemoeien zich er soms ook mee. Zo krijgt minister Hugo de Jonge adviezen van bewoonster Wil. Hij luistert.

De vierdelige serie In De Leeuwenhoek is vanaf donderdag 19 april elke week te zien om 20.25 uur op NPO 2. Kijk op de website Human.nl/indeleeuwenhoek voor meer informatie.

Bron&foto: gemeente Rotterdam