Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Amsterdam in een omvangrijk onderzoek naar drugstransporten (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen geëist die uiteenlopen van 6 maanden tot 12 jaar. De verdachten vormen samen een crimineel samenwerkingsverband (csv) dat zich, in het eerste kwartaal van 2016, heeft bezig gehouden met de import en handel in harddrugs. Het OM eiste bovendien vrijspraak voor twee van de 15 verdachten die terechtstonden.

De verdachten zijn mannen in leeftijd tussen 32 en 62 jaar uit Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Schiedam, Maassluis, Oud-Beijerland en twee van hen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De oorsprong van dit strafrechtelijk onderzoek van het Landelijk Parket van het OM, dat 26Riesling gedoopt is, ligt in informatie vanuit het Verenigd Koninkrijk over personen die zich zouden bezighouden met de handel in verdovende middelen. Diverse opgemerkte verdachte zaken en een Meld Misdaad Anoniem-melding uit 2015 over een persoon die grote drugstransporten zou organiseren samen met de eigenaar van een transportbedrijf in de regio Rotterdam vormden de daadwerkelijke  start van 26Riesling.

Dat legitieme transportbedrijf vormt de spil van het onderzoek. Het betreft een transportbedrijf met twee hard werkende eigenaren, chauffeurs en andere medewerkers die overdag reguliere transporten uitvoeren. Soms binnen, maar geregeld buiten de reguliere kantoortijden werden echter ook andere werkzaamheden verricht, vooral door de beide eigenaren. Er waren geregeld besprekingen op kantoor over grote illegale drugstransporten,  forse geldbedragen, verstopplekken en kilo’s met het transportbedrijf als spil. In amper 2.5 maand tijd hebben de verdachten, in wisselende onderlinge samenstelling, 6 cocaïnetransporten georganiseerd en uitgevoerd. De aan de verdachten verweten deelnemingshandelingen vallen in de periode vanaf 24 januari 2016 tot en met 19 april 2016. Door ingrijpen van de politie is daaraan een eind gekomen.

De verschillende verdachten die deel uitmaken van het csv hadden allen zo hun taak. Gezamenlijk maakten zij het importeren van verdovende middelen in containers mogelijk. Daarbij moet worden gedacht aan onder meer de volgende rollen: leidinggeven, transporten organiseren om de verdovende middelen uit de containers te halen en naar groothandelaren distributeurs te vervoeren, activiteiten ontplooien via sleutelfiguren en zogenoemde ‘oogjes’ bij havenbedrijven om de transporten te verhullen voor de autoriteiten, containers die zijn opengebroken om de harddrugs eruit te halen weer netjes dichtlassen voor opname in het reguliere circuit et cetera.

Foto: politie

Deel dit artikel