Rijkswaterstaat heeft nieuwe verlichting aangebracht in de Tweede Heinenoordtunnel ten zuiden van Rotterdam. In deze tunnel, die geschikt is voor agrarisch verkeer, fietsers en voetgangers, zijn de tl-lampen vervangen door ledverlichting. Met deze duurzame stap wil Rijkswaterstaat qua licht zo’n 75 procent energie besparen.

In de twee tunnelbuizen van de Tweede Heinenoordtunnel hingen tot voor kort maar liefst 1250 tl-lampen. Inmiddels zijn deze ingeruild voor 200 ledlampen, een aanzienlijk lager aantal.

Minder lampen betekent minder energieverbruik. Bovendien is ledverlichting zuiniger dan tl-verlichting. Al met al levert de nieuwe situatie een energiebesparing van ongeveer 50 procent op. De komende weken onderzoekt Rijkswaterstaat hoeveel energiebesparing deze dynamische verlichting oplevert. Daarbij staat het veiligheidsgevoel van tunnelgebruikers steeds voorop.

Foto: Rijkswaterstaat