Het Functioneel Parket heeft dinsdag voor de rechtbank in Dordrecht tot 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen meerdere verdachten in een internationaal bitcoin onderzoek. Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten witwassen. Een van de verdachten wordt daarnaast het voorhanden hebben van harddrugs en het doen van voorbereidingshandelingen voor de export, productie en handel in harddrugs en bedreiging verweten.

De verdachten handelden in bitcoins. Zij beschikten als handelaar niet over een professionele kantoorruimte, ze hadden geen eigen website en ze waren niet onder hun eigen naam op het reguliere internet vindbaar. Ze voerden geen deugdelijke administratie en verstrekten geen betalingsbewijzen aan klanten. Ook vroegen zij niet om identiteitspapieren en stelden geen kritische vragen terwijl er vaak grote bedragen werden gewisseld.

Onder nicknames kwamen de verdachten met hun klanten in contact via advertenties op fora of marktplaatsen op het darkweb. Zij ontmoetten hun klanten op openbare plaatsen waar vervolgens een bitcointransactie plaatsvond. Er werd door verdachten uitbetaald in contanten. In de meeste gevallen ging het om het aankopen van bitcoins door de verdachten, die zij vervolgens doorverkochten aan exchanges of derden.

De kosten van het gebruik van een bitcoinhandelaar lagen in deze zaak voor klanten gemiddeld 28 keer hoger dan die van een wisselkantoor of exchange. Bij exchanges moet een klant zich identificeren en vindt uitbetaling plaats per bank. Het OM stelt dat in ruil voor een hoge provisie er door de verdachten volledige anonimiteit werd geboden.

Uit het strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat een groot deel van de verhandelde bitcoins in aanraking is geweest met het darkweb. Darkwebmarkten worden gebruikt voor ciminele doeleinden waarbij destijds veelal bitcoins als betaalmiddel werden gebruikt.

Tijdens de doorzoekingen in januari 2016 werden er in de ouderlijke woning van een van de verdachten grondstoffen voor de vervaardiging van XTC aangetroffen evenals voorwerpen die gebruikt worden bij de handel in harddrugs.

Verdachten hebben de deur opengezet voor malafide bitcoineigenaren door geen persoonsgegevens te vragen, geen onderzoek te verrichten naar de herkomst van de bitcoins en betaling in contant geld aan te bieden. Voor de herkomst van de geldbedragen en de bitcoins is geen aannemelijke verklaring. Er is dan ook geen andere conclusie mogelijk dan dat deze uit misdrijfafkomstig zijn.

De officier eist een gevangenisstraf van 6 jaar (met aftrek voorarrest) voor verdachte Y.A. en een gevangenisstraf van 30 maanden (met aftrek voorarrest) waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor zijn broer F.A. Verdachte W. hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden (met aftrek voorarrest) waarvan 5 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen en tegen verdachte D. eiste de officier 18 maanden gevangenisstraf (met aftrek voorarrest) waarvan 4 maanden voorwaardelijke.

Woensdag wordt de inhoudelijke behandeling voortgezet en hoort de laatste verdachte de strafeis die de officier tegen hem eist.