Het nieuwe Kunstenpand wordt het culturele ‘hart’ van Rotterdam-Zuid. Het pand komt aan het Plein op Zuid, midden in Hart van Zuid, pal naast het bus- en metrostation en de hoofdentree van Winkelcentrum Zuidplein. Het pand is uitstekend bereikbaar. De bus en metro stoppen er ‘voor de deur’. En automobilisten parkeren hun auto in een van de parkeergarages vlakbij.

Het pand huisvest straks o.a.het Theater Zuidplein, een bibliotheek, diverse expositieruimten en podia en een café-restaurant.

Het Kunstenpand wordt een belangrijke cultuurtempel voor heel Rotterdam Zuid. Het culturele leven in de omgeving krijgt hiermee een forse impuls. Andersom hebben de bewoners veel invloed op de activiteiten in het gebouw. Via de transparante gevel zijn alle activiteiten van buitenaf duidelijk zichtbaar. Passanten worden uitgenodigd om binnen te lopen, rond te kijken en een voorstelling van Theater Zuidplein bij te wonen (en hieraan zelfs mee te doen!). Ondanks het open karakter voldoet het gebouw aan strenge akoestische eisen.

In het compacte open pand liggen de ruimtes dicht bij elkaar, wat de kruisbestuiving tussen de verschillende functies enorm stimuleert. Alle functies liggen rond de centrale ontvangsthal op de begane grond en de centrale verkeersruimte in het hart van het gebouw. Vanuit de centrale ruimten zijn de entree van de bibliotheek, de koffiecounter ‘coffee2go’, de statige trap, de liften naar de zalen, de info- en ticketbalie en het café met binnenterras direct zichtbaar en bereikbaar.

Het huidige Theater Zuidplein verhuist naar het nieuwe Kunstenpand. Nu al betrekt het theater het Rotterdamse publiek bij al zijn activiteiten en biedt het jonge theaterliefhebbers vele stage- en opleidingsplaatsen aan. In het Kunstenpand kan het theater die rol straks verder uitbouwen.

In het Kunstenpand bieden Theater Zuidplein en de bibliotheek straks samen een zeer divers aanbod op het gebied van theater, kunst, lezen, leren en informeren. Daarmee zorgen ze van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat voor ‘reuring’ in het gebied.

Foto: gemeente Rotterdam