Dankzij patiënten, bezoekers, bedrijven en andere sympatisatenten heeft het Erasmus MC de grootste daktuinen van Nederland kunnen aanleggen. De groene oasen op twee daken van het ziekenhuis strekken zich uit over 3.000 vierkante meter. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden, met 38 appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt langs beschutte plekjes, zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam. Patiënten, bezoekers en personeel hebben toegang tot de tuinen. Als patiënten niet uit bed kunnen, hebben ze uitzicht erop.

Hoeveel is er opgehaald?
Wim Korving, van Erasmus MC Tuin: “De teller staat nu op € 681.501. Het benodigde budget is binnen.”

Wie doneerden er?
“De meeste donateurs zijn patiënten, bezoekers en inwoners van Rotterdam en omstreken. Ook medewerkers van het Erasmus MC hebben bijgedragen. Sommige mensen doneerden, omdat ze in ons ziekenhuis zijn geholpen, anderen bijvoorbeeld omdat ze een band hebben met groen en de natuur. Er waren ook veel kleinere en grote bedrijven en stichtingen die geld gaven. En de gemeente Rotterdam steunde dit duurzame initiatief.”

Waren er opmerkelijke giften?
“Het heeft ons verrast hoe bereid mensen zijn om voor daktuinen geld te geven. We hebben als ziekhuis ervaring met fondsenwerving voor ziekten, zoals kanker bij kinderen, dementie en hart- en vaatziekten. Blijkbaar vinden veel mensen een groene omgeving ook de moeite waard om te steunen.”

Waaraan wordt het geld besteed?
“Aan onder meer bomen, heesters, struiken, stekjes, bloemen, pergola’s, wandelpaden, bankjes en hekken.”

Wat heeft indruk gemaakt?
“Sommige donateur vertelden over hun partner die in het ziekenhuis had gelegen en alles wat ze daar hadden meegemaakt. Zij vinden het belangrijk dat je als patiënt naar buiten kunt, om even de ziekenhuisomgeving achter je te laten en te genieten van het groen, de buitenlucht en het uitzicht.”

Bron&Foto: ErasmusMC