In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland met succes een nier getransplanteerd die met behulp van ‘warme perfusie’ van kwaliteit verbeterd is. Bij warme perfusie wordt de nier van een overleden donor, voorafgaand aan de transplantatie, aangesloten op een pomp en doorgespoeld met een verwarmd mengsel van bloed, medicijnen en voedingsstoffen. Met deze nieuwe techniek wordt de normale omgeving van de nier, zoals die in het lichaam is, zo goed mogelijk nagebootst. Pas daarna wordt de nier geïmplanteerd in de ontvanger.

In Nederland werd deze warme perfusietechniek tot op heden nog niet toegepast bij mensen. Wel is uit Brits onderzoek bij transplantatie patiënten gebleken dat behandeling met warme perfusie de resultaten van de transplantatie verbetert. De perfusie zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de nier worden verwijderd en dat de energievoorraad van de cellen in de nier een oppepper krijgt.

Het Erasmus MC is onlangs begonnen met een studie waarbij deze nieuwe warme perfusie techniek wordt getest. Tien patiënten op leeftijd krijgen de nier van een oudere overleden donor die met de warme vloeistof is behandeld. De eerste transplantatie is succesvol verlopen.

Foto: Erasmus MC

Deel dit artikel