Op maandag 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement traditiegetrouw met een uitgebreid programma. Onderdeel daarvan is de Tuschinski filmavond in LantarenVenster met als opening de documentaire ‘De Hoge Vlucht van Abraham Tuschinski’. Dit visueel essay, samengesteld door de Rotterdamse filmmaker Arthur Bueno, laat de stormachtige carrière van deze bioscoopkoning zien.

Het verhaal over de verwoesting van de Rotterdamse binnenstad mag inmiddels bekend zijn, minder bekend is dat op die beruchte dag in 1940 ook de vijf filmtheaters van Abraham Tuschinski verwoest werden – nota bene op zijn verjaardag. Het betekende het begin van het einde van het imperium van de Pools-Rotterdamse bioscoopuitbater. Tuschinski zelf werd in 1942 naar Auschwitz gedeporteerd.

Daarom eert Rotterdam dit jaar Tuschinski tijdens de herdenking op 14 mei, met een speciaal programma in LantarenVenster. Zo kan gratis de H.J.A. Hoflandlezing worden bijgewoond die dit keer wordt gegeven door NIOD-directeur Frank van Vree en in het teken staat van ‘Film, geschiedenis en herinnering’. ’s Avonds start de Tuschinski filmavond met een korte documentaire over Tuschinski, waarin de Rotterdamse filmmaker Arthur Bueno laat zien hoe Abraham Tuschinski erin slaagde om de stad te veranderen, door de Rotterdammers in zijn bioscopen te laten zien hoe de rest van de wereld eruitzag. Na een muzikale bijdrage van Gerard Cox, volgt de film Casablanca (Michael Curtiz, 1942).

Meer informatie over het programma op 14 mei in LantarenVenster is te vinden op www.brandgrens.nl of op de website van LantarenVenster

Foto: Lantaren Venster