Het alcoholgebruik in Nederland is de afgelopen jaren geleidelijk gedaald. Aan deze daling lijkt een einde te zijn gekomen. In 2017 is het alcoholgebruik zelfs weer iets toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brouwers, de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

2017: 7 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking*
In Nederland werden in 2017 iets meer alcoholhoudende dranken verkocht dan in 2016. Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar 7 liter pure alcohol geconsumeerd, waarbij alle Nederlanders, ook de baby’s, de allerjongsten en de niet-drinkers, zijn inbegrepen. Dat betekent dat in 2017 per Nederlander ruim 1% meer is gedronken dan in 2016, toen dat 6,92 liter was. De stijging was zowel bij bier (meer speciaal-bieren), als bij wijn (meer champagne), als bij gedistilleerde drank.

7 liter pure alcohol zijn 571 zogenaamde standaardglazen alcohol. Een standaardglas bevat gemiddeld 12,25 cc, ofwel 10 gram alcohol. Die hoeveelheid krijg je binnen door het drinken van een normaal glas pils (5% alcohol), een klein glaasje wijn (12% alcohol) of een borrelglas jonge jenever (35% alcohol).

In de jaren 60 dronk de gemiddelde Nederlander nog zeer matig
Vanaf de jaren 60 tot eind jaren 80 van de vorige eeuw is het alcoholgebruik in Nederland met ruim 250% gestegen: van 2,5 liter pure alcohol in 1960 per hoofd van de bevolking tot ruim 9 liter in 1979. Vanaf ongeveer de jaren 90 is het gebruik geleidelijk gedaald tot 7 liter per hoofd van de bevolking.