De ondergrondse fietsenstalling bij Centraal Station is regelmatig vol. Een verbouwing, die op 22 mei van start gaat, levert 400 extra gratis plekken op. De stalling heeft nu plek voor meer dan 5.000 fietsen. Het gratis deel staat regelmatig vol, terwijl de betaalde stalling van de NS nog genoeg plek heeft. Daarom worden 400 betaalde plekken ‘omgezet’ naar 400 gratis plekken. Daarvoor wordt de glazen wand tussen de twee stallingen verplaatst.

Bij een enquête via de online fietscommunity Fietsfan010 gaven fietsers aan behoefte te hebben aan meer plek voor grote fietsen. Bijvoorbeeld bakfietsen of fietsen met een kratje voorop. Daarvoor is nu een apart vak bij de entree van de stalling, maar er staan vaak gewone fietsen tussen. In de zomer worden gewone rekken vervangen door 300 rekken voor speciale fietsen. Deze zijn iets breder. Hierdoor kunnen mensen hun speciale fiets beter kwijt.
De verbouwing is tussen 22 mei en 12 juni. Tijdens deze drie weken heeft u als fietser niet zoveel hinder van de werkzaamheden. In het betaalde deel worden rekken afgezet, om later deel te gaan uitmaken van het gratis deel. Verder kunt u gewoon uw fiets blijven parkeren.

Deze zomer wordt ook het systeem dat registreert hoe lang fietsen in de stalling staan, nagekeken en aangepast. De palletjes in sommige rekken zijn kapot. Hierdoor geven de borden aan dat er plek is, terwijl dat niet het geval is. Met het plaatsen van rekken voor grote fietsen en de reparatie van dit systeem behoren irritaties van zoekende fietsers tot het verleden.

De gemeente is samen met NS en Prorail op zoek naar ruimte voor meer fietsenrekken. Er zouden op termijn 2.700 plekken bij moeten komen. Hierdoor kunnen er in totaal zo’n 4.500 fietsen staan. Voor die ruime verdubbeling is aan de noordzijde weinig ruimte. Daardoor kost het onderzoek wat meer tijd. Het doel is dit jaar een oplossing te vinden.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel