Altijd al willen weten wat er zich onder de duinen van Hoek van Holland afspeelt?

Tijdens de Bunkerdag op zaterdag 9 juni gaan de ondergrondse gangen en bunkers open voor publiek.

Hoek van Holland kent aardig wat bunkers, gangenstelsels en kustbatterijen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het gebied was namelijk één van de vier vestigingen in ons land dat onderdeel uitmaakte van de 6.200 kilometer lange verdedigingslinie Atlantikwall.

Veel bunkers uit Hoek van Holland liggen in het Vinetaduin. Het natuurgebied van deze duin is tijdens de Bunkerdag open. Bezoekers kunnen hier de vele ‘vergeten’ bunkers, waaronder het museum ‘Bunker Bremen’, bezichtigen. Interessant? Lees dan ook de pagina Krijgsgeschiedenis in het Vinetaduin.

Voor het eerst gaat ook het ondergrondse gangenstelsel van de Markostand open. Deze verbindt meerdere grote bunkers met elkaar. Het bunkercomplex vormde het hoofdkwartier van de Duitse Marine kustartillerie. De Markostand bestaat onder meer uit een observatiepost waaruit in oorlogstijd de zee kon worden overzien. Ook waren er verschillende ruimtes voor communicatie en het bestuderen van kaarten.

Kijk voor meer informatie en tickets op de website Bunkerdag.nl.

Deel dit artikel