Een fietsparkeerproject van de gemeente Rotterdam heeft een landelijke innovatieprijs gewonnen. Het gaat om fietsvlonders die worden aangelegd op parkeerplaatsen voor auto’s. De ‘Tour de Force-Innovatieprijs’ is donderdag (21 juni) uitgereikt tijdens het Nationaal Fietscongres dat dit jaar in Rotterdam plaatsvond. Congresbezoekers mochten de winnaar kiezen uit vijf genomineerden. Die waren onlangs door een jury van vakjournalisten geselecteerd uit zestig inzendingen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

De gemeente Rotterdam bekijkt met fietsvlonders waar ze ruimte kan maken voor extra fietsrekken. Op zo’n vlonder – eerst van hout, inmiddels van kunststof en omrand – zijn tien fietsrekken gemonteerd. De vlonder wordt drie tot zes maanden op een autoparkeerplaats geplaatst. In die periode moet blijken of buurtbewoners daadwerkelijk gebruikmaken van de extra fietsparkeerplekken én of de buurt accepteert dat dit ten koste gaat van minder parkeerplaatsen voor de auto.

Als dit het geval is dan kunnen automobilisten er niet meer parkeren. De gemeente verhoogt vervolgens de parkeerruimte tot stoepniveau en zet er permanente fietsrekken neer. Er zijn inmiddels enkele tientallen vlonders in gebruik. Tot nu toe zijn 21 autoparkeerplekken in 15 straten omgezet naar 105 fietsrekken. Die rekken bieden plaats aan 210 fietsen.

Bron&Foto: gemeente Rotterdam