De partijen die de coalitie in Rotterdam gaan vormen, hebben dinsdagmiddag hun coalitieakkoord ‘Nieuwe energie voor Rotterdam’ gepresenteerd.

In hun inleiding schrijven de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA, GroenLinks CDA en ChristenUnie-SGP: ‘De afgelopen jaren heeft Rotterdam zich geweldig ontwikkeld. Onze stad is nu de plek waar je moet zijn. En we hebben ontzettend veel om trots op te zijn. De groeiende maakindustrie, top-onderwijsinstellingen, de haven, architectonische iconen en de grote hoeveelheid initiatieven van bijzondere mensen. Wij Rotterdammers hebben dat maar mooi voor elkaar gekregen. Op deze positieve, nieuwe energie bouwen wij verder.’

Volgens de partijen is dat nodig, want hoe goed het ook met de stad gaat, er is nog ongelooflijk veel werk aan de winkel om te zorgen dat elke Rotterdammer een goed leven kan hebben en houden. ‘Grote ontwikkelingen als klimaatverandering en robotisering zijn steeds minder een ver-van-mijn-bed-show en maken mensen onzeker. We weten dat het ons geld gaat kosten om van Rotterdam een duurzame en schone stad te maken, wat hoognodig is. Er gaan soorten werk verdwijnen, maar we zien nog niet wat ervoor in de plaats komt.’

De coalitiepartijen zien dat het kopen of huren van een huis in Rotterdam snel duur wordt en voor veel Rotterdammers te duur is. ‘Er is te veel werkloosheid, armoede, criminaliteit, laaggeletterdheid, intolerantie en discriminatie en veel Rotterdammers maken zich zorgen over de steeds hardere manier waarop we met elkaar omgaan. En lang niet alle Rotterdamse jongeren zien de toekomst voor zichzelf even positief in. Geen van deze problemen is een natuurverschijnsel. Het zijn stuk voor stuk uitdagingen die we zelf aan kunnen pakken. En daar gaan we de komende jaren vol voor’, schrijven de partijen in het coalitieakkoord.

Ze willen die grote veranderingen die bedreigingen lijken, omzetten in kansen. ‘We gaan Rotterdam duurzaam maken op een manier die werk oplevert, juist ook voor de mensen die al te lang zonder zitten. We gaan meer huizen bouwen dan we ooit hebben gedaan, om te zorgen dat er voor alle Rotterdammers een betaalbaar huis blijft. We gaan een taaloffensief doen, om te zorgen dat op termijn iedereen in het Nederlands kan meepraten. En we gaan criminaliteit, discriminatie, armoede en intolerantie bestrijden, zodat we weer de ontspannen samenleving kunnen zijn waar we allemaal van dromen.’

Om de plannen werkelijkheid te maken, moeten de partijen tegelijk heel ambitieus en bescheiden zijn, stellen ze. ‘Ambitieus, want op elk van de grote kwesties is niets minder dan een doorbraak het doel. En bescheiden, want dit soort doorbraken gaan we niet met de besluiten van een kleine meerderheid in de gemeenteraad voor elkaar krijgen.’

De partijen gaan daarvoor brede samenwerking zoeken. ‘Binnen de gemeenteraad en met andere Rotterdammers, bedrijven, scholen, wetenschap, maatschappelijke organisaties, het havenbedrijf, culturele instellingen en iedereen die met ons mee wil werken. Wij zien het als onze taak om de stad te dienen, door deze samenwerking te leiden. Rotterdam kan daarbij van ons rekenen op nieuwe energie, een open vizier, hard werken, durf en heel veel hart voor de stad.’

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel