De officier van justitie heeft vrijdag tijdens een zitting over vuurwapens hoge straffen geëist tegen een wapenhandelaar uit Dordrecht en zijn handlangers. De hoofdverdachte in deze zaak kreeg te horen dat hij, wat het OM betreft, vier jaar de cel in gaat en zijn handlangers gevangenisstraffen krijgen variërend van vijf tot negen maanden.

De hoofdverdachte, een 25-jarige man uit Dordrecht, wordt er van verdachte dat hij handelde in wapens en munitie vanuit zijn auto. De andere verdachten, een 49-jarige man uit Breda, een 19 jarige man uit Papendrecht en twee mannen van 31 en 38 jaar uit Dordrecht worden verdacht van het kopen en bezit van wapens.

Begin van dit jaar werd een instap gedaan in café “De Hoek” in Rotterdam Beverwaard waar toen een bijeenkomst van motorclub Kings Syndicate was. De inval gebeurde na een lang onderzoek dat de politie al in juli 2017 was gestart. Zodra er duidelijke aanwijzingen waren dat er een wapen werd overgedragen, grepen we in en werd de ‘afnemer’ aangehouden. Op die manier kon het onderzoek naar de handel doorgaan en tegelijkertijd kwamen er geen wapens in de samenleving.

“Er is maar één denkbare reden waarom mensen een wapen willen bezitten en dat is om het wapen ook daadwerkelijk te gebuiken: om mee te dreigen, een ruzie te beslechten, te reageren op geweld van anderen of om bezit veilig te stellen, of je positie in het criminele milieu af te dwingen”, zegt de officier van justitie tijdens de zitting. “Er is geen enkele eerlijke reden te bedenken voor wapenbezit.”

Vuurwapens, schietincidenten en excessief geweld zijn belangrijke thema’s, niet alleen voor politie en justitie, maar bij alle partners binnen de overheid en vooral ook in de samenleving. Dat bewoners zich onveilig voelen in de wijk, blijkt uit bewonersinitiatief “Wapens de wijk uit”. Bewoners trekken samen op tegen vuurwapengeweld, dit doen ze met betrokken maatschappelijke organisaties zoals speeltuinen, hulpverleners, winkeliersverenigingen, omdat ze willen dat hun kinderen veilig zijn op straat. Als Openbaar Ministerie nemen we gevoelens van onveiligheid zeer serieus en daarom zijn onderzoeken naar wapenhandelaren als deze zo belangrijk.

Foto: politie