Als het erg warm buiten is, kunnen mensen last krijgen van hun gezondheid.

Tijdens een langere periode van hitte zijn ouderen, kinderen en zieken extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Het is belangrijk elkaar te helpen met het zelf koel blijven en het koel houden van de woning. De gemeente Rotterdam biedt daarom de nieuwe hitte-app aan: Extrema Rotterdam. De app vertelt bij warm weer welke gezondheidsrisico’s Rotterdammers lopen en wat ze eraan kunnen doen.

Het is lastig om bij warm weer koel te blijven. Ons lichaam moet harder werken en gaat bijvoorbeeld meer te zweten. Als we niet genoeg water drinken en verkoeling zoeken, kan langdurige hitte ervoor zorgen dat mensen oververhit raken, uitdrogen of zelfs overlijden. Vooral ouderen, kinderen, zieken en mensen met diabetes en hart-, vaat- en longaandoeningen zijn extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C kunnen vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid ontstaan.

De app ‘Extrema Rotterdam’ geeft Rotterdammers een persoonlijk advies over hun risico op gezondheidsklachten door de hitte. Extrema Rotterdam bepaalt dit risico op basis van het actuele weer, leeftijd, geslacht en gezondheid. Tevens laat de app kaarten van Rotterdam zien waar de koele plekken en drinkwater punten zijn in de stad.

Deel dit artikel