Bezoekers van de (binnen)stad kunnen voortaan in een aantal cafés, restaurants en hotels gratis gebruik maken van een schoon toilet, zónder dat ze verplicht zijn daar een consumptie te gebruiken. De horeca-instellingen met een ‘propere plee’ zijn te herkennen aan een sticker (zie hieronder) op hun deur, waaraan ook te zien is of het toilet rolstoeltoegankelijk is.

Het gaat vooralsnog om de horecazaken Cornelis, Fust en Coconuts op het Stadhuisplein, café De Ballentent aan de Parkkade, Hotel Pincoffs op de Kop van Zuid, Hotel-Restaurant Stroom in het Lloydkwartier en Wijnbar Het Eigendom in de Witte de Withstraat. Het aantal deelnemende horecazaken wordt binnenkort nog verder uitgebreid.

Deze horecazaken zijn ook te vinden in de Hoge Nood App, met versies voor Android en iOS (IPhone). Met de Hoge Nood App is het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet snel en gemakkelijk te vinden. De app laat de route naar het toilet zien, geeft het soort voorzieningen (wel/niet rolstoeltoegankelijk) weer en biedt reviews van eerdere bezoekers.

De deelnemende horeca-instellingen ontvangen van de gemeente een kleine vergoeding voor het onderhoud en schoonmaken van de toiletten. Het gaat om een proef van twee jaar. De gemeente gaat met mystery guests de klantvriendelijkheid van de ‘propere plees’ uittesten. Als het experiment slaagt, wil de gemeente het experiment uitbreiden naar een groter aantal horecazaken in de stad.

Rotterdam wil een gastvrije stad zijn met goede openbare toiletvoorzieningen: de Binnenstad als City Lounge, als huiskamer van de stad. Het college van B&W stelde in 2017 de ‘zeiknota’ vast, waarin de bouw van nieuwe openbare toiletten en het publiek toegankelijk maken van bestaande toiletten centraal stond. Inmiddels staan er nieuwe innovatieve zelfreinigende openbare toiletten op de Binnenrotte, in het Roel Langerakpark, Vroesenpark en het Kralingse Bos. Ook in het Zuiderpark, het Wijkpark Oude Westen, op het strand en de skatebaan in Nesselande en het Eendrachtsplein komen zulke toiletten te staan. De toiletten zijn allemaal gratis te gebruiken en ook toegankelijk voor rolstoelen.

Bron&foto: gemeente Rotterdam