Diep verborgen onder de grond, aan de kust van Hoek van Holland, staat Fort 1881. Met haar grote kanonnen ooit gebouwd om de kustlijn beschermen. Toch is er nooit gevochten. Nu doet het dienst als museum. Het is makkelijk om te verdwalen in de smalle, lange gangen van het fort. Hier word je meegenomen naar de geschiedenis van het verdedigingsgebouw uit 1881. Zo is er een projectie te zien over de ministerraad van 13 mei 1940 ín het fort. Hier werd besloten om het voltallige kabinet en koningin Wilhemina, vanwege de oorlog, te verhuizen naar Groot-Britannië. Twee dagen later namen de Duitsers het fort over.

Als je verder door de gangen loopt zie je de sporen van de bezetter. Zo staat er een originele, gigantiche oven waarmee ze hun brood bakten. Op een aantal muren is graffiti uit 1940 te vinden met de tekst: ‘Deutsche soldaten’. Maar wat het meest opvalt aan Fort 1881 zijn de grote panterskoepels met haar kanonnen die boven het gras uitsteken. Ze werden in 1895 geplaatst en draaiden via stoomkracht. ‘Ongelofelijk hé, dat ze zoiets in die tijd konden maken’, vertelt eigenaar Jurgen Beumer. Toen konden ze tot op zeven kilometer afstand dóór bepantsering heen schieten.’

Maar zowel de kanonnen als het fort zijn volgens Beumer nooit gebruikt ‘waarvoor ze bedoeld waren’. Het fort werd gebouwd als bescherming tegen vijandige schepen. Maar er is nooit gevochten. Ook niet tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘De Duitser gebruikten het meer als broodfabriek en distributiecentrum.’

Het fort is zó ontworpen dat 300 soldaten er zeker een maand lang zelfvoorzienend in konden leven. ‘Het heeft bijvoorbeeld een ingenieuze waterzuiveringsinstallatie’, legt Beumer uit. ‘Het vangt regendruppels op vanaf het dak. Dit komt in een waterbassin terecht dat tot 220.000 liter zuiver water opslaat.’ Inmiddels wordt het water niet meer als drinkwater voor dorstige soldaten gebruikt. ‘We maken er Fort Bier van. Dat kan je na het bezoek aan het museum hier op het terras drinken.’

Bron&Foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel