De renovatie van de Maastunnel kent deze week een belangrijke mijlpaal: de zogeheten buiswissel. Vanaf maandag is de tunnel in beide richtingen dicht gegaan. De westbuis is na een jaar van werkzaamheden bijna klaar, terwijl de oostbuis het komende jaar dicht zal zijn. Voor die tijd is er dus heel even sprake van een dubbele afsluiting.

Tijdens de afsluiting van de Maastunnel rijdt het autoverkeer via de andere oeververbindingen. Komt u uit het oosten? Rijd dan via de Van Brienenoordbrug of de Willemsbrug. Verkeer dat uit het westen van de stad komt, kan omrijden via de Beneluxtunnel of de Erasmusbrug.

Sander van Beurden, manager Stedelijke bereikbaarheid, begrijpt dat het best even doorbijten is als beide buizen dicht zijn: ‘Maar dit is noodzakelijk om van buis te kunnen wisselen. We hebben er bewust voor gekozen om deze afsluiting in de zomerperiode te plannen, omdat de Maastunnel dan minder gebruikt wordt dan de rest van het jaar. We verwachten dan minder verkeer op de weg. De zomervakantie begon in Rotterdam afgelopen vrijdag.’

In de vernieuwde buis zetten we tijdens de ombouwweek de laatste puntjes op de i, terwijl de oostbuis klaar wordt gemaakt voor renovatie. De bestaande systemen koppelen we af en het asfalt wordt weggefreesd. In de westbuis testen we of de procedures en de medewerkers die de tunnel gaan bedienen goed op elkaar zijn afgestemd. Dit is essentieel voor de veiligheid van de tunnel.

Vanaf dinsdag 24 juli 06.00 uur ’s ochtends is de oostbuis van de tunnel open en
kan verkeer door die buis weer vanuit het zuiden naar het noorden rijden. In
dezelfde rijrichting als het afgelopen jaar dus.

Bron&foto: gemeente Rotterdam