Elektrisch rijden is stil, zuinig en draagt bij aan schonere lucht.

Maar hoe pakt u dat aan als u in de stad woont en geen eigen parkeerplaats hebt? Hoe kunt u toch in de buurt opladen en wat kost dat? Het aantal openbare laadpunten in Rotterdam is in drie jaar tijd bijna verdubbeld, tot ruim 1.710 stuks. Al meer dan 6.830 elektrische autobezitters maken er gebruik van. Maar hoe werkt nou het plaatsen van zo’n laadpaal?

‘Laadpalen op straat plaatsen we niet zomaar, dat gebeurt op verzoek van een elektrisch rijder’, vertelt Lydia Slappendel van de gemeente. ‘Een aanvrager moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Een eis is bijvoorbeeld dat je minimaal tienduizend kilometer per jaar rijdt met deze auto. En geen andere laadpaal binnen een omtrek van 250 meter van je woon- of werkadres hebt.’

Mensen die wonen of werken in Rotterdam of een van de achttien andere deelnemende gemeenten kunnen via de website Laadpaalnodig.nl gratis een openbare laadpaal aanvragen. Daar staan ook alle voorwaarden. Is daar aan voldaan, dan adviseert technisch dienstverlener ENGIE de gemeente over een geschikte locatie voor de laadpaal. Daarbij kijken ze onder meer naar verkeersveiligheid, breedte van de stoep en aanwezigheid van laagspanningskabels. Het hele proces duurt maximaal vier tot zes maanden. De aanvraag kan al worden ingediend als er een koop- of leasecontract is getekend, maar de auto nog niet is geleverd.

Het gaat om openbare laadpalen, de aanvrager wordt dus geen eigenaar van de paal. Het betekent ook dat automobilisten hun auto moeten verplaatsen als de accu opgeladen is. Het werkt eigenlijk net als bij een benzinepomp.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel