Saban B, de in Nederland veroordeelde mensenhandelaar die inmiddels in Turkije een straf uitzit, moet nog een Nederlandse straf in Turkije uitzitten. Een straf van 2 jaar en 8 maanden die hem in Nederland in 2013 werd opgelegd, wordt ook in Turkije ten uitvoer gelegd.

De man vluchtte in 2009 naar Turkije. Hij stond toen terecht in een van de grootste mensenhandelzaken in Nederland, de zaak-Sneep. De bende van Saban verdiende miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, vooral op de Amsterdamse wallen. De bendeleden gebruikten grof geweld tegen de slachtoffers tot en met het ‘brandmerken’ van de slachtoffers in de vorm van tatoeages. Saban werd daarvoor bij verstek tot 7 jaar en 9 maanden cel veroordeeld. Eind 2016 werd de ten uitvoerlegging van die straf onherroepelijk in Turkije. De nu 47-jarige man kwam in Turkije in de gevangenis.

De straf die de man in 2013 door het Hof werd opgelegd is voor de mishandeling van twee mannen waarbij ook een mes werd gebruikt. Dat gebeurde toen enkele mannen, onder wie Saban B., in 2006 een internetwinkel in Amsterdam binnen vielen. Binnen werden twee mannen mishandeld. Eén van hen werd met een mes ernstig verwond. De man werd daarnaast veroordeeld voor een poging weer een vrouw met geweld te dwingen tot prostitutie.

Turkije levert geen eigen onderdanen uit. Elders opgelegde straffen kunnen wel overgedragen worden.

Foto: Facebook