Vanaf 1 augustus, zijn alle locaties van de afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Rotterdam rookvrij.

Dit zijn acht kinderboerderijen, elf educatieve tuinen en drie bijzondere tuinen in de stad. Als gemeente geven we met deze maatregel kinderen de kans om rookvrij te leren en spelen in de natuur. En leveren we een bijdrage aan de bescherming van kinderen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen zijn vanaf 1 augustus, rookvrij. Bezoekers en medewerkers worden verzocht niet meer te roken op het terrein. Ook zijn bij alle ingangen van de kinderboerderijen en educatieve tuinen borden van het longfonds opgehangen (zie foto’s hierboven en hieronder). Voor bezoekers worden binnenkort ook asbakken bij de entree geplaatst zodat rookmiddelen kunnen worden gedoofd. Voor medewerkers is een aparte rookplaats ingericht uit het zicht van kinderen. Iedereen is en blijft natuurlijk van harte welkom in de tuin en op de kinderboerderij.

Dat roken ongezond is, is bekend. Iedereen wil dat kinderen kunnen opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Kinderen kopiëren gedrag van anderen. Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen, de kans vergroot dat kinderen later zelf ook gaan roken.

De kinderboerderijen ontvangen jaarlijks ruim 1 miljoen bezoekers. Een groot deel van de (basis-)scholen in Rotterdam maakt gebruik van de lesprogramma’s van afdeling NME. De afdeling leert kinderen over natuur en milieu, maar ook over gezondheid en voeding. Daar hoort ook een rookvrije tuin/ kinderboerderij bij. Deze maatregel zorgt er ook voor dat kinderen minder kans lopen om brandwonden op te lopen doordat ze sigaretten oppakken of in hun mond stoppen.

De borden met ‘Dit terrein is rookvrij’ (zie hierboven) zijn van het Longfonds, initiatiefnemer van op weg naar een Rookvrije Generatie. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

De ambitie om meer plekken in Rotterdam rookvrij te maken is opgenomen in de Nota Vitale Stad. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. In Rotterdam wordt meer gerookt dan het landelijk gemiddelde. Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De gemeente Rotterdam is aangesloten bij de Rookvrije generatie (Alliantie Nederland Rookvrij) en zet zich hiermee in om kinderen rookvrij op te laten groeien. Lees meer op de pagina Roken.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel