Met één druk op de knop stortte dinsdag vanuit het laadruim van een baggerschip duizenden kilo’s zand naar de bodem van de Maashaven. Het zand is de fundering voor het toekomstige getijdenpark langs de oever van de haven. De Maashaven ondergaat een ware transformatie. Dat speelt zich nu nog grotendeels onder water af. In de afgelopen maanden zijn duizenden kilo’s aan slib van de bodem gebaggerd.

‘We hebben van alles aangetroffen’, vertelt Herman A. van Kampen. Hij is uitvoerder bij Van den Herik, die de baggerwerkzaamheden uitvoerde. ‘Zo hebben we een granaathuls aangetroffen. Die bleek gelukkig leeg te zijn.’ Van Kampen kan een hele lijst opsommen, van wat zich op de bodem van de Maashaven bevond. ‘IJskasten, radiatoren, scheepsschroeven, lasaggregaten. En heel veel plastic. Maar ook hout, stenen en autobanden.’

Op sommige delen haalden de baggeraars maar liefst zes meter slib weg. In de havenmond wordt daarom zand teruggestort. Dat gebeurde dinsdag voor het eerst. Deze week volgen nog negen ladingen. ‘Per keer storten we 3.000 kuub zand op de bodem’, legt projectleider Andriena Lushtaku-Smedts van de gemeente uit. ‘Dat komt per keer neer op 150 vrachtwagens met zand.’ Deze week verdwijnt dus evenveel zand richting de bodem als 1.500 vrachtwagens kunnen aanleveren. Als in de komende maanden het storten van de zandfundering is afgerond, dan ligt er 200.000 kuub nieuw zand in de Maashaven. Daar moet een vrachtwagen 10.000 keer voor rijden. ‘Het schip zuigt dat zand op van de bodem in de Nieuwe Waterweg, en dat in totaal zo’n zeventig keer.’

Het toekomstplaatje is een getijdenpark: een park in het water met een natuurvriendelijke oever. Hier is onder invloed van eb en vloed (getijde) meer plaats voor natuur en waterdieren. De ruimte onder de metrobaan tot aan de waterlijn (aan de Maashaven Oostzijde) kan dan een groen en recreatief wandelgebied worden. Dit sluit aan bij de wens om Rotterdam Zuid (van Kop van Zuid naar Hart van Zuid) naast stedelijker ook groener te maken.

Het zand dat nu wordt gestort, is de fundering voor een getijdenpark. De plannen bestaan al langer, maar het huidige college en gemeenteraad moeten nog besluiten of ze deze collegeperiode geld vrijmaken voor de komst van het park. Andriena Lushtaku-Smedts: ‘Als het park er definitief komt, wordt het ongeveer tien voetbalvelden groot. De Maashaven heeft eb en vloed, dus dat maakt het een getijdenpark. We willen in plaats van de harde kades die er nu zijn, natuurlijkvriendelijke oevers aanleggen. Dat trekt vissen aan en die trekken weer vogels aan. Je krijgt daardoor in de stad nieuwe en bijzondere natuur.’

De aanleg van een getijdenpark in het hart van de stad is – zelfs internationaal gezien – een uniek project, legt de projecteider uit. ‘Als het college en de gemeenteraad in deze periode geld beschikbaar maken, dan kunnen we een park inrichten. Dat kost ongeveer twee tot drie jaar. Het park krijgt een strand aan de buitenrand, en is vooral een plek waar mensen kunnen wandelen en ontspannen.’ Vooral de wijken bij de Maashaven moeten profiteren. ‘Feijenoord, Afrikaanderwijk, Tarwewijk en Katendrecht hebben best weinig groen. Tegelijkertijd worden er heel veel woningen gebouwd. En dit is dan echt een goede toevoeging waar behoefte aan is’, zegt Lushtaku-Smedt. De transformatie betekent overigens niet dat de haven zijn functie verliest. Er blijven evenveel ligplaatsen voor binnenvaartschepen, alleen verandert de inrichting van de aanlegsteigers.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel