Meer dan 50 plannen hebben dit jaar subsidie gekregen via CityLab010.In totaal heeft de gemeente dit jaar 3,4 miljoen beschikbaar voor nieuwe plannen die de stad moeten verbeteren. Wij lichten er hier een aantal uit.

SyncVR
Eenzaamheid is in Rotterdam een groeiend probleem. Volgens de initiatiefnemers van SyncVR is hier in de medische zorg nog weinig aandacht voor. Hun virtual reality (VR) systeem moet daar verandering in brengen. Het systeem bestaat uit twee VR-brillen en een tablet. Twee patiënten krijgen allebei een bril op en kunnen gezamenlijk in de virtuele wereld hun stad herontdekken, herinneringen ophalen en nieuwe contacten leggen. Het VR-systeem wordt ingezet in zorgcentra, buurthuizen en medische instellingen.

Blue Vespa
De initiatiefnemers van Blue Vespa willen 37.000 scooters die de stad vervuilen vervangen of recyclen. 1.100 van deze ‘vuile’ scooters zijn Vespa’s. Samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt moeten de Vespa’s worden omgebouwd tot zero-emissie elektrische scooters. Scooters van andere merken worden gerecycled, waarbij de onderdelen een andere functie krijgen.

Schoolschaken
Schaken bevordert niet alleen het rekenniveau, maar is ook goed voor de concentratie en sociale vaardigheden. De stichting Schoolschaak Rotterdam wil ervoor zorgen dat alle Rotterdamse basisschoolleerlingen in de groepen 3 tot en met 6 schaakles krijgen.

BlueRoof
Groene daken gemaakt van afval dat door de wc is gespoeld. Dat is kort door de bocht het plan van BlueRoof. Jaarlijks wordt er in Rotterdam meer dan 100.000 kilo aan materialen door de wc gespoeld, van maandverband tot mobiele telefoons. Dit ‘roostergoed’ wil Blueroof gebruiken als zogenaamde substraatlaag, een onderliggende laag voor groene daken. Bijkomend voordeel is dat het materiaal veel vocht op kan nemen waardoor ook de wateroverlast vermindert.

Bon: gemeente Rotterdam
Foto: Michel Jansen

Deel dit artikel