Rotterdam test samen met Dura Vermeer Divisie Infra en vijf andere gemeenten de werking van Epoxy Modificatie Bitumen (EMB) in asfalt in de praktijk. Door kennis en ervaringen over de toepassing te delen, samen met het onderzoeksteam van de TU Delft en de provincie Noord-Holland, maken zij de weg vrij voor duurzaam asfalt.

Rotterdam test dit asfalt op de kruising Prins Constantijnweg-Rietkerkweg in Prins Alexander. Woensdag 26 september is tijdens een officiële aftrap deze unieke samenwerking van start gegaan. Deze samenwerking moet bijdragen aan een versnelde ontwikkeling naar grootschalige toepassing van dit duurzame en innovatieve asfaltproduct.

EMB bevat polymeermodificatie waarmee de prestatie van het asfalt sterk verbetert en daardoor de levensduur minimaal wordt verdubbeld. Dit levert niet alleen een besparing op in het onderhoud van wegen, maar beperkt ook de overlast voor weggebruikers en zorgt ervoor dat het materiaalverbruik afneemt.

Aan deze samenwerking doen zes gemeenten mee. Naast Rotterdam zijn dat Alkmaar, Dordrecht, Enschede, Heerhugowaard en Utrecht. De nieuwe soort asfalt zal in iedere gemeente op een andere manier worden toegepast. Rotterdam gebruikt dit asfalt op een kruising van het project Prins Alexanderlaan dat momenteel in uitvoering is.

Op de Prins Alexanderlaan, de belangrijke noord-zuid verbinding in Prins Alexander, wordt in drie fasen groot onderhoud uitgevoerd. In 2018 is de eerste fase (zuidelijke deel) uitgevoerd. Om geluidsoverlast te verminderen, vervangen we conform het stedelijk beleid, de deklaag door een stille deklaag.

Op kruisingen wordt tot nu toe geen stil asfalt toegepast, omdat deze asfaltmengsels minder bestand zijn tegen wringend verkeer. Door gebruik van de Epoxy Modificatie Bitumen in de stille deklaag kan dit wel. We gebruiken dit mengsel van stil en duurzaam asfalt op het kruisingsvlak met de Prins Constantijnweg-Rietkerkweg. De direct omwonenden en de verdere omgeving hebben dan ook langdurig profijt van de geluidsreductie. Zondag 14 oktober wordt dit asfalt op de kruising aangebracht.

Bron&foto: gemeente Rotterdam/Dura Vermeer

Deel dit artikel