Dansen als een robot, draaien als een tol of leren rijmen of scratchen? Het HipHopHuis is de thuishaven voor iedereen die houdt van de hiphopcultuur of gewoon ‘hele coole moves’ wil leren.Het HipHopHuis begon zestien jaar geleden in een garage aan de Coolhaven met een handjevol breakdancers. Tegenwoordig is het een volwassen organisatie waar wekelijks 500 hiphopliefhebbers op afkomen.

Allerlei dansstijlen
En dat zijn niet alleen breakdancers. Er zijn tal van dansstijlen die leerlingen in het HipHopHuis kunnen volgen. Van vogue tot dancehall en van popping tot afro. ‘Iedereen is hier welkom. Van ervaren breakdancers tot nieuwe leerlingen die bij een videoclip denken: tof, zo wil ik ook leren dansen’, legt Henk van Dillen van het HipHopHuis uit. ‘Een paar keer per week hebben we ‘open practice’ waar je vrij kan dansen, maar ook beginnerslessen waarin je stap voor stap wordt begeleid in verschillende stijlen.’

Eigen stijl
Debelien is één van die 500 deelnemers die wekelijks in het HipHophuis is te vinden. Zelf volgt ze lessen in Dancehall en Afro. ‘Dancehall is ontstaan in de straten van Jamaica. Je beweegt veel met je pelvis en bovenbenen. Afro komt uit de Verenigde Staten en kent veel meer beenwerk. Het is heel anders dan een hiphopdans als bijvoorbeeld popping. Dat is meer een hardere vorm van dansen, minder smooth. Het mooie aan het HipHopHuis is dat er zo veel verschillende stijlen zijn. Daarnaast legt elke docent zijn eigen persoonlijke gevoel in deze stijlen. Zo blijft het zich ontwikkelen.’

‘Iedereen is hier welkom. Van ervaren breakdancers tot nieuwe leerlingen die bij een videoclip denken: tof, zo wil ik ook leren dansen’, aldus Henk van Dillen van het HipHopHuis.

Meer dan een dansschool
Maar het HipHopHuis is méér dan een dansschool. Er zijn dj-, graffiti- en producerworkshops en de muren zijn beschilderd met streetart. De Rotterdamse rapper Winne heeft er zijn eigen studio, stadsdichter Derek Otte geeft er spoken word- cursussen en er zijn regelmatig foto- en kunst-exposities. ‘Het HipHopHuis is in feite een tweede thuis voor de hiphopliefhebber. Wij vinden het belangrijk dat kunstenaars, docenten en deelnemers zich hier welkom en comfortabel voelen. Hier lopen mensen rond die hun roots hebben in de hiphopgemeenschap. Ook in de organisatie hebben de meesten een hiphopachtergrond, zelf kom ik uit de breakdancescene.’

Geen hiphopdiploma
Volgens Van Dillen stimuleert het HipHopHuis dansers en artiesten om zich te blijven ontwikkelen. ‘Er bestaan geen hiphopdiploma’s en hiphop krijgt niet dezelfde waardering als traditionele kunstvormen. Wij werken eraan dat onze deelnemers en docenten meer gewaardeerd worden.’ Volgens Debelien is Rotterdam een van de grootste hiphopsteden van Nederland. ‘Het lééft hier echt. Daarom is het zo mooi dat er hier een HipHopHuis staat waar je als liefhebber altijd terecht kan.’

Foto: HipHopHuis