De Hofbogen in Rotterdam gaan in de verkoop. Hofbogen BV en ProRail, de eigenaren van de Hofbogen en het dak, starten de verkoop op 9 oktober.
De overdracht van de Hofbogen aan de nieuwe eigenaar vindt waarschijnlijk in de loop van 2019 plaats.

Icoon
De Hofbogen vormen een Rotterdams icoon. Een stukje geschiedenis: In 1908 werden Rotterdam en Scheveningen per spoor aan elkaar verbonden. Een eeuw lang reden er op dit traject treinen over de Hofbogen. Daarna gaven woningcorporaties Vestia en Havensteder dit monumentale bouwwerk een tweede leven. Tegelijkertijd knapte ProRail het dak op voor de toekomst. Tegenwoordig vind je er tal van hippe winkels, koffiezaken en restaurants. Op het dak van Station Hofplein is een dakpark ingericht, het Luchtpark. Inmiddels zit de taak van de huidige eigenaren, Vestia en Havensteder, erop. Nu is het voor hen tijd om de Hofbogen te verkopen.

In oude glorie hersteld
In 2006 kochten woningcorporaties Vestia en Havensteder samen Hofbogen BV, de boogruimten onder het verwaarloosde spoorviaduct. ‘Het doel van de aankoop was om het viaduct in oude glorie te herstellen en daarmee actief bij te dragen aan de kwaliteit van de omliggende woonwijken,’ vertelt Addy van der Knaap, directeur Hofbogen BV. ‘In 2010 startten we met de restauratie van het viaduct. Dichte bogen werden open gemaakt en voorzien van nieuwe transparante puien.’ De bogen zijn vervolgens verhuurd aan Rotterdamse ondernemers, vaak actief binnen de ambachtelijke maakindustrie. Het oorspronkelijke doel is grotendeels bereikt en daarom wordt de Hofbogen nu verkocht. Voor de huurders blijft de huurovereenkomst met bijbehorende voorwaarden hetzelfde. Alle rechten en plichten blijven behouden. en de ondernemers kunnen in de Hofbogen blijven.

Het dak
Het dak van Station Hofplein – het eerste gedeelte van de Hofbogen – is ingericht als dakpark. Dit Luchtpark is sinds juni 2018 voor iedereen dagelijks toegankelijk van 10:00 uur tot zonsondergang. Addy van der Knaap van de Hofbogen BV: ‘bezoekers kunnen er loungen en picknicken. Je kunt er ook wandelen in de tuin met fruitbomen en -struiken en moestuinbedden.’

Bewoners betrekken
Er zijn veel ideeën voor de toekomst van de overige 1,6 kilometer van het dak geopperd, van highline tot snelfietspad. ProRail is op dit moment eigenaar van dit gedeelte van het dak. De gemeente Rotterdam bepaalt straks samen met de nieuwe eigenaar de inrichting van het dak. De gemeente wil belanghebbenden, zoals bewoners en ondernemers en belangenorganisaties die in het gebied actief zijn, betrekken bij de plannen voor de inrichting. Het is de bedoeling dat er een groen, aangenaam ingericht dakpark komt, dat voor iedereen toegankelijk is.

De Hofbogen is een Rijksmonument. Daarom is de nieuwe inrichting van het dak aan stricte regels gebonden.

Verkoop
Vastgoedmakelaar BRiQ real estate begeleidt de verkoop namens Hofbogen BV en ProRail. Het gaat om een openbare verkoop, waarbij iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om voor 30 november om 12.00 uur een bieding uit te brengen. Geïnteresseerde potentiële kopers kunnen contact opnemen met BRiQ real estate via telefoonnummer (010) 511 99 55, of mailen naar info@briq.nl. Meer informatie over de Hofbogen is te vinden op hofbogen.nl.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel