In de Duurzaamheidswinkel kunnen alle Rotterdammers gratis advies krijgen over energiebesparing. In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opent donderdagmiddag 1 november de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee u energie én geld bespaart.

1. Verwarmen zonder verspillen
Door slim om te gaan met uw verwarming kunt u honderden euro’s per jaar besparen. Zet de thermostaat ‘s nachts en als u overdag weggaat op vijftien graden, sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar u bent. En vervang een oude gas- en elektriciteitsmeter door een slimme meter. Die laat precies zien wanneer u hoeveel energie verbruikt. Kijk op de website Rotterdamenergiebesparing.nl voor meer informatie.

2. Wat led je?
Door elf gloei- en halogeenlampen in uw huis te vervangen, bespaart u al zo’n dertig euro per jaar. Daarbij gaat een ledlamp acht tot vijftien keer langer mee. En het ligt voor de hand, maar laat lampen nooit aanstaan in ruimtes waar u niet aanwezig bent. Ook met tijdschakelaars kun je eenvoudig geld besparen. Kijk voor meer informatie op de website ledverlichting.

3. Isolatie(subsidie)
Een goed geïsoleerd dak en gevel gaat tocht, vocht, schimmel en houtrot tegen én u bespaart er honderden euro’s per jaar mee. Rotterdammers met een woning van vóór 1990 krijgen een isolatiecoupon van honderd euro (externe link) als zij aan de slag gaan met de isolatie van hun woning.

4. Groen dak
Heeft u een onbenut plat dak? Dan loont het om er een groen dak van te maken, met gras, mos en/of planten. Dat zorgt ervoor dat uw huis in de winter warmer blijft en in de zomer koeler. Dat scheelt stookkosten én elektriciteit voor een ventilator of airco. Kijk voor meer informatie op de website Groene daken.

5. Huur zonnepanelen
Graag eigen energie opwekken, maar geen geld om in een keer veel te investeren in zonnepanelen? Ga dan naar de WoonWijzerWinkel op Heijplaat. Daar kunt u ook zonnepanelen huren (externe link).

Meer weten en meer tips? Kijk op de website 010Duurzamestad.nl.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel