Ongeveer 120.000 woningen in Rotterdam staan op houten palen. En dat kan leiden tot funderingsproblemen. Met een nieuwe online check kun je als huiseigenaar snel zien of jouw huis risico loopt. De campagne ‘Duik in je fundering’ richt zich op Rotterdamse huiseigenaren. De gemeente vraagt hiermee aandacht voor de risico’s die er zijn van funderingen op houten palen. Wethouder Bas Kurvers lanceerde woensdagmiddag de publiekscampagne op het Eudokiaplein, met het onthullen van een grote periscoop als symbool. Want de fundering bevindt zich onder de grond en je moet er dus echt induiken om er meer over te weten te komen.

Online funderingscheck
De gemeente roept huiseigenaren daarom op om onderzoek te doen naar hun fundering. Een eerste stap is het doen van een snelle funderingscheck. Voer uw postcode en huisnummer in op de website Duikinjefundering.nl. U ziet dan gelijk of u risico loopt en wat de eventuele vervolgstappen kunnen zijn.

Wat zijn funderingsproblemen?
Signalen van mogelijke funderingsproblemen zijn onder meer klemmende ramen en/of deuren, schuin aflopende vloeren, scheuren in de gevel, draagmuren en/of tussenmuren, scheefstand en/of verzakkingen of een lekkende goot tussen pand. Wethouder Kurvers: ‘Goed onderhoud van huizen is belangrijk, want het is pas echt fijn wonen als je huis goed op orde is. We investeren daarom in de kwaliteit van de huizen in de stad. De fundering is de basis van elk huis en die moet goed zijn. We helpen Rotterdammers om ‘in hun fundering te duiken’ en te onderzoeken of er onderhoud nodig is.’

Gemeente Rotterdam heeft een funderingsloket waar Rotterdammers terecht kunnen met al hun vragen over funderingsproblemen. Het funderingsloket organiseert informatiebijeenkomsten voor eigenaren en kan begeleiden bij het organiseren van bloksgewijs funderingsonderzoek. Ook geeft de gemeente subsidie voor gezamenlijk funderingsonderzoek. Bekijk de pagina Funderingsloket voor meer informatie of doe hier de online check.