Een huis kopen op Rotterdam-Zuid? Nog niet zo lang geleden werd je door veel mensen, vooral aan de Noordrand, voor gek verklaard. Maar Zuid ontwaakt stilletjes.
Sterker nog, dankzij tientallen nieuwbouwprojecten, betaalbare woningen én forse investeringen is het dé plek om een woning te kopen. ‘Op Zuid gaat het de komende jaren gebeuren’, vertelt Edwin Cornelisse, communicatieadviseur Nationaal Programma op Zuid (NPRZ), enthousiast. ‘Steeds meer mensen komen naar Zuid omdat het nog betaalbaar is en er ruimte is om te bouwen. De prijzen op Noord zijn bovendien zo hoog geworden dat veel kopers denken: ‘dan maar op Zuid’. Maar als ze hier komen om naar een huis te kijken zijn ze vaak aangenaam verrast.’

Makelaar John van den Bosch van Zuidstad Makelaars beaamt dat. Hij werkt al 22 jaar op Zuid. De afgelopen 3 jaar ziet hij vernieuwde belangstelling vanuit Noord en andere delen van het land. ‘In al die jaren dat ik hier werk heb ik eigenlijk nog nooit zo’n sterke trek van Noord naar Zuid gezien. Iedere dag brengt verrassingen. Hele straten die ineens in trek zijn en mensen die ik nog nooit eerder op Zuid heb gezien die hier plotseling een woning kopen.

Betaalbaar
‘In Rotterdam Noord zijn mensen een beetje uitgewinkeld in het betaalbaar wonen’, verklaart Van den Bosch. ‘Als je in Blijdorp een fatsoenlijke bovenwoning zoekt van rond de 90 tot 100 vierkante meter dan ben je zo’n 3 ton kwijt. Voor eenzelfde soort woning betaal je op Zuid de helft. Je krijgt hier meer meters voor je geld.’ ‘Als er meer mensen van Noord naar Zuid trekken, zullen de vooroordelen over Zuid ook langzaam verdwijnen’, denkt Edwin Cornelisse. ‘Een schone, hele en veilige omgeving. Die basis moet er in ieder geval zijn.’ En die ligt er deels, mede dankzij het NPRZ. ‘Zuid zit in een stijgende lijn. Er is veel geïnvesteerd. Bewoners krijgen het langzaam beter, ook omdat de wijk verbetert. En er is meer werk en kinderen presteren beter op school.’

Investeringen
Volgens Van den Bosch vallen een heleboel dingen nu samen. ‘Economisch gezien gaat het goed. Mensen hebben geld om een huis te kopen. Daarnaast werpen de investeringen van NPRZ hun vruchten af. Zo is er veel geld gepompt in het Hart van Zuid. Dat betekent de nieuwbouw van Ahoy, de metamorfose van het Zuidplein, het nieuwe zwembad en de komst van het Kunstenpand. Dit nieuwe pand bij Zuidplein wordt het onderkomen voor de bibliotheek, Theater Zuidplein en verschillende culturele instellingen. Al deze veranderingen trekken nieuwe bewoners.’

De belangstelling voor Zuid is ook te zien in de vraag naar woningen. Die is volgens Van den Bosch fors gestegen. ’Wij hebben jarenlang een woningvoorraad gehad van zo’n 400 tot 450 woningen. Vorig jaar was er een breder aanbod en verkochten we ineens meer, zo’n 470 woningen. De doorstroom is beter, mensen gaan naar een betere woning op Zuid.’

Zuiderlingen blijven op Zuid
Volgens Cornelisse komt dit ook door het bredere aanbod aan woningen. ‘Rotterdam-Zuid kende lange tijd veel kwalitatief slechte woningen. Zodra mensen meer gingen verdienen verhuisden ze uit de wijk. De woning die ze zochten, vaak een koophuis met een tuin, was in de wijk niet te vinden. Dat was funest voor de buurtbinding. Sommige straten op Zuid kregen in 1 jaar tijd een volledig nieuwe bevolking. Daarbij kwamen nog de huisjesmelkers, die zagen in die wijken een makkelijke prooi in de kwetsbare groepen.’ Dankzij de bouw van betere en middeldure woningen blijven bewoners uit Zuid ook écht op Zuid. ‘Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwbouwwijk Voornsehof in Oud-Charlois. Het overgrote deel van de 53 woningen is verkocht aan mensen uit de wijk.’

Nieuwe woonprojecten
Het Voornsehof is maar een klein voorbeeld van de tientallen nieuwe woningprojecten op Zuid. In de 7 zogenaamde ‘focuswijken’, de wijken met de grootste achterstand op Zuid, is de komst van nieuwbouwhuizen en renovaties amper bij te houden. ‘Neem bijvoorbeeld alleen al de wijk Feijenoord’, vertelt Cornelisse. ‘De ontwikkelingen gaan hier heel snel. Zo komen er dit jaar 18 drijvende woningen in de Nassauhaven. Of kijk naar nieuwbouwproject Hefkwartier met 225 woningen op het voormalige Oranjeboomterrein. Ook zijn er plannen voor een woontoren met 76 koopwoningen. Feijenoord wordt misschien wel het nieuwe Katendrecht.’ Cornelisse wijst ook naar de Afrikaanderwijk, die steeds meer in trek is bij kopers. ‘Het was enkele jaren geleden echt ondenkbaar, maar aan de Pretorialaan is onlangs een hippe koffiebar geopend. Dat zegt genoeg.’

Foto: Gerhard van Roon Kunst en Vliegwerk

Deel dit artikel