Op de Coolsingel is maandag de eerste nieuwe boom geplaatst. De Oosterse plataan is de eerste boom in een reeks van negentien die de komende week langs de trambaan worden geplant. In totaal komen er op de vernieuwde Coolsingel 77 nieuwe bomen te staan. Dat zijn er 38 meer dan vóór de vernieuwing van de Coolsingel.

Oosterse Platanen
De nieuwe bomen zijn Oosterse platanen. Hier is voor gekozen omdat het robuuste stadsbomen zijn die tegen een stootje kunnen. Daarnaast passen ze qua uitstraling bij de nieuwe Coolsingel en de al bestaande bomen. Om de groeiomstandigheden te verbeteren worden tussen de bomen zogenaamde kratconstructies geplaatst. Dit zorgt voor beter bescherming, goede beluchting en drukverdeling.

Vernieuwing Coolsingel
De Coolsingel wordt vanaf begin dit jaar vernieuwd en krijgt een nieuwe uitstraling. Het moet een aantrekkelijke stadsboulevard worden met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit betekent ook dat het autoverkeer gecentreerd wordt aan de kant van het stadhuis. Bij de Lijnbaan komt een tweerichtingenfietspad.

Nieuwe bomen
De circa veertig bomen die aan de stadhuiskant stonden, moesten begin dit jaar wijken voor deze nieuwe indeling. Elf bomen zijn verplant en staan nu bij de gemeentelijke boomkwekerij. Als het mogelijk is, krijgen zij elders in de stad een plekje. Achtentwintig bomen zijn gerooid. Het hout hiervan is hergebruikt, bijvoorbeeld voor houtsnippers voor de dierentuin. Ook zijn een aantal bomen geveild op de bomenveiling van gemeente. Voor de verplaatste bomen komen er nu dus 77 nieuwe voor terug.

Bron&foto: gemeente Rotterdam

Deel dit artikel