Niemand heeft het er graag over en toch krijgt iedereen ermee te maken: de keus tussen begraven of cremeren. En er valt nog meer te kiezen, waaronder een plek op een natuurbegraafplaats. De vraag hiernaar neemt toe in Nederland.

Ook bij begraafplaats en crematorium Hofwijk is er vraag naar natuurlijk begraven. Mike de Zwaan, medewerker begraven bij Hofwijk: ‘Ja, we kregen steeds meer vragen over een natuurgraf. Maar in de Randstad is die mogelijkheid er nog niet. Veel mensen gaan dan naar het noorden of zuiden van Nederland. Bij Hofwijk proberen we aan zoveel mogelijk wensen tegemoet te komen. Daarom zijn we begonnen met een deel van het terrein geschikt te maken voor natuurlijk begraven.’

‘Op de natuurbegraafplaats zijn straks geen grafstenen te zien’, legt De Zwaan uit, ‘maar boomschijven met naam en datum, of een nieuw aangeplant boompje als herdenking. Mensen kunnen bijvoorbeeld in een rieten mand of zelfs in een jute zak begraven worden. Ook een urn van biologische materiaal is mogelijk. Op die manier voelen zij zich het meest verbonden met de natuur.’

Het themavak voor natuurbegraven ligt achter in Hofwijk en biedt daardoor veel rust. Een glooiend landschap met een schelpenpad en verschillende bomen en beplanting. Een éénpersoons graf is drie bij drie meter groot. In dit nieuwe gebied kiezen mensen zelf een plek die bij hen past. En deze plek is volledig onderhoudsvrij. De medewerkers van Hofwijk beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De plekken worden met GPS bepaald. De Zwaan vervolgt: ‘Komende periode gaan we de kapel maken en het gebied verder voltooien. In het voorjaar van 2019 hopen we klaar te zijn. Maar als mensen een kijkje willen nemen is dat natuurlijk altijd mogelijk. Hofwijk is de hele week open.’

Bron&foto: gemeente Rotterdam